easybox logo red

Electronisch factureren met UBL, de nieuwe standaard

e invoice ubl.jpg
Reeds enkele jaren zijn ondernemers verplicht om hun factuur elektronisch te verzenden in het kader van overheidsopdrachten en concessieovereenkomsten. De elektronische factuur wordt nu ook de norm voor facturatie tussen ondernemingen (b2b). We onderzoeken wat die voor jou betekent. 
e invoice ubl.jpg
yellow poly

Wat is een e-factuur?

Alternatieve benamingen: e-invoice, e-facturering, e-invoicing, e-facturatie of elektronische factuur 

Een “elektronische factuur” is een factuur die is opgesteld, verzonden en ontvangen in een gestructureerde elektronische vorm die automatische en elektronische verwerking ervan mogelijk maakt. 

Zowel de zender als ontvanger gebruiken dezelfde standaardindeling van de facturatiedata en kunnen zo eenvoudig informatie uitwisselen. 

Het standaardformaat voor die gestructureerde elektronische vorm is geschreven in UBL (Universal Business Language). Dat is een technische taal die financiële informatieverwerking door software toelaat en vereenvoudigt.

Waarom? 

Facturen aanmaken, beheren en opvolgen, is voor ondernemingen een grote administratieve last. Volgens metingen van het DAV-meetbureau zou de opmars van de e-factuur kunnen resulteren in een lastendaling voor ondernemingen en particulieren van 104 931 280 euro. * 

 Alle stappen in het facturatiebeheer standaardiseren en automatiseren heeft vele voordelen: 

  • Goedkoper: manuele handelingen worden verleden tijd.  Bespaar tot € 9,00 per factuur op de geraamde, gemiddelde kostprijs van € 12,08. *
  • Betrouwbaarder: betere data – minder fouten
  • Betere samenwerking: met je boekhouder en klanten
  • Veiliger: door automatische controlemogelijkheden
  • Sneller betaald: elektronische facturen worden gemiddeld zeven dagen eerder betaald dan de papieren versie
  • Wettelijk en fiscaal volledig in orde 

Ik stuur mijn factuur al via e-mail. Dat is toch elektronisch?  

Ja, maar… 

Vele ondernemers bezorgen hun klanten een factuur via e-mail. Meestal in de vorm van een document zoals een pdf. Dat is echter niet veel meer dan een gedigitaliseerd papieren document. Ondanks de voordelen, zoals zoekbaarheid en eenvoudige opslag, laat die vorm niet toe om volledig geautomatiseerd beheerd te worden. Het is als het ware een nog altijd een ‘dom’ document.  

Voorbeeld 

Om de som van twee facturen (in pdf-vorm) te kennen, moet de klant nog altijd handmatig de twee totalen ingeven in een rekenmachientje.  

Praktisch. Start vandaag. 

Neem voorsprong op je sectorgenoten en start nu al met e-facturering. Zo ben je optimaal voorbereid op de huidige en komende regelgeving van de overheid. 

Wat moet je doen? Niets 😊 

Easybox biedt alle mogelijkheden voor een vlotte overschakeling van papieren factuur naar e-factuur standaard aan. Alle facturen die je in Easybox maakt, beantwoorden meteen aan alle nieuwe normen. Uniek aan Easybox is bovendien dat je ook als pdf ontvangen aankoopfacturen even eenvoudig naar UBL kan omzetten. 

Heel eenvoudig.  

Heb je toch nog vragen? 
Slimmer ondernemen doen we samen. Ons team staat je persoonlijk bij en helpt je met plezier snel op weg.